Любопитно

Десетки наблюдаваха частичното слънчево затъмнение в Хасковско

Десетки деца и възрастни наблюдаваха по обяд частичното слънчево затъмнение в Астрономическата обсерватория в Хасково с ръководител Йоанна Кокотанекова и обсерваторията с планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград с ръководител Димитър Кокотанеков.

В двете обсерватории бяха разположени телескопи, през които кръжочниците наблюдаваха слънцето и го фотографираха. На телескопите бяха поставени филтри, за да не наранят окото. На пристигащите деца и възрастни бяха раздавани и очила, с които безопасно да наблюдават слънчевото затъмнение.

СлънцеБяха направени и няколко експеримента. С помощта на бинокъл или решетъчен черпак върху бели повърхности се проектираха ефекти от частичното затъмнение.

СлънцеПо време на затъмнението Луната е между Земята и Слънцето и започна да закрива светилото в 12:30 ч. за Хасково и го откри в 14:51 ч. В момента на най-голямата фаза на затъмнението в 13:41 ч. около 46% от диаметъра или 34% от площта на слънчевия диск бяха затъмнени от Луната.

Следващото частично слънчево затъмнение за България ще бъде след 5 години – на 2 август 2027 г., а пълно слънчево затъмнение от нашата страна ще може да се наблюдава чак през 2081 година. Последното пълно слънчево затъмнение беше през август 1999 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button