Любопитно

Проф. Георги Янков представи книги за политическите системи и село Ефрем

Проф. Георги Янков представи тази вечер книгите си „Сравнителни политически системи. Исторически съвременни и политически системи“ и „История на село Ефрем“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, съобщават от областната администрация.

Заместник-областният управител Мартин Узунов връчи на проф. Янков поздравителен адрес и почетен плакет от името на областния управител Минко Ангелов за изключителни заслуги в научноизследователската дейност. Проф. Ивайло Христов и проф. Христо Матанов дадоха високи оценки за трудовете на проф. Янков.

Книги„Книгата „История на село Ефрем“ разкрива чертите на един свят, изпълнен с естественост и с любов към простите човешки неща. За съжаление, вече едвам мъждукащ в спомените на хората. Тя вълнува и възпитава едновременно. Очовечава историята, придавайки й плътност. Независимо от автентично пресъздадената историческа атмосфера, съдбата на хората е водещият идейно-емоционален център. Проф. Янков отчетливо е показал добродетелите на тракийците и тяхното родолюбие, трудолюбие, честност, свенливост“, каза пред проф. Христов.

Проф. Георги Янков е потомък на тракийски бежанци. Роден е в Ефрем през 1946 г., където е завършил основното си образование. Учил е специалност „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е защитил докторска степен по философия. През 2000 г. е станал и професор по политология.

КнигиЯнков е основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ в УНСС и инициатор за създаване на специалност политология във висшето учебно заведение. През 1996 г. катедрата става първата българска катедра по политология, член на Европейския консорциум за

политически изследвания. По-късно проф. Янков е и декан на филиала на университета в Хасково, с което изключително много се гордее, стана ясно на събитието днес. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. През годините е развивал широка академична дейност. Автор е на 190 публикации.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button