Хасково

Три църкви с храмов празник на Димитровден в Хасковско

Българската православна църква почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви.

Храмов празник има църквата в Димитровград, хасковската „Свети Димитър“, както и в стамболовското село Жълти бряг. В хасковския храм тази сутрин раздават фасул и риба за здраве.

Свети вмчк. Димитър се е родил в град Солун през 3-ти век. Баща му е бил управител на града. Родителите дълго нямали деца. Те горещо се молели на Бога и Бог чул молитвите им – родил им се син, когото нарекли Димитър.

В дома на благочестивото семейство имало стая за молитви, където малкият Димитър бил научен да се моли и да вярва в истинския Бог.

След смъртта на родителите си Димитър заел висок военен пост, станал градоначалник като своя баща. Той получил заповед от император да преследва християните. Но вместо това, свети Димитър ги покровителствал и ги просвещавал в Христовата вяра.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун. Когато разбрал, че Димитър е християнин, принуждавал го да се откаже от вярата си. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница и го подложили на мъчения. По това време имало тържество в цирка. Лий, прочут борец, който имал изключителна сила, приканвал осъдените християни на борба и след като ги побеждавал, хвърлял ги върху остриетата на копия.

Нестор, оръженосецът на свети Димитър, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба с Лий. Свети Димитър го благословил и в битката Нестор победил Лий. Това страшно разгневило императора, Нестор бил обезглавен, а Димитър – прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленни останки на мъченика. От тях потекло като река благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Днес мощите на светеца се съхраняват във великолепна базилика, издигната на мястото на малкия храм. В града се стичат поклонници от цял свят, за да се поклонят пред мощите на великия защитник на Христовата вяра и да принесат молитвите си пред него.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Димитровден е приет също като ден на строителя.

На този ден празнуват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян, Дияна, Диан, Диана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button