Хасково

Ботевград иска да прави музей на видния хасковлия Асен Златаров

Родната къща на ЗлатаровРотарианците от Ботевград искат да правят къща музей на Асен Златаров. Това съобщи д-р Красимира Узунова от отдел „Нова история“ на Регионалния исторически музей в Хасково. В Ботевград хасковският учен имал малка къща, която използвал за вила.

От ротари клуба в Ботевград се свързали с хасковския музей, за да поискат предоставянето на експонати. „Ако се случи това, Асен Златаров ще има първия си музей далеч от родния му град„, коментира д-р Узунова.

Красимира УзуноваДокато в Северна България искат да увековечат делото на видния хасковлия Асен Златаров, в родния му град разполагат само с две витрини, които представляват постоянна експозиция в Кирковото училище.

Заради многото финансови задължения, които е имало семейството след смъртта на баща му Христо Златаров, те са били принудени да продадат къщата, в която са живеели. Предполага се, че имотът е бил препродаден в края на 50-те или началото на 60-те години на миналия век.

На мястото на родната къща на Златаров сега има мебелен магазинВ момента на мястото на неговата къща на пл. „Освобождение“ има мебелен магазин, на който е поставена мраморна плоча, която информира минувачите, че точно там е било родното място на Златаров.

В Хасково има три паметника, които напомнят за неговото дело. Бюст на Златаров е поставен пред театъра, вторият е в училището, чийто патрон е той, а третият паметник е барелеф, разположен на южната фасада на бившия „Дом на техниката“.

Плоча напомня, че тук е била къщатаАсен Златаров е изтъкнат български учен, писател, общественик и публицист от 20–те и 30–те години на ХХ век. Той е роден в Хасково през 1885. Завършил е химия в Женевския университет през 1907 и в същата година става доктор по химия и физика в университета в Гренобъл.

Става доцент по биохимия в Софийски университет, а по късно и професор. Наред с научната си дейност проф. д-р Асен Златаров е автор на стихосбирки, роман, лирична проза, литературна критика и публицистика.

Още за Асен Златаров в Хасково Онлайн

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Потомък
Потомък
22.07.2011 13:54 13:54

Родната къща на Асен Златаров,която показвате на снимката е била продадена много по-рано от 50-60 години на миналия век.Предполага се,че е бил много малък,когато продават къщата.Тя е купена от Евтим Манахилов,близък родственик на Асен Златаров.А зазиданият прозорец е бил на стаята на съпругата му Елена Георгиева Манахилова.Била е много красива и той от ревност го зазижда,за да не я гледат чуждите мъже.След смъртта на Елена и по-късно на Евтим къщата преминава във владение на синовете им.След 9 септември 1944 комунистите я присвояват,тазрушават и строят т.нар блок Освобождение.
Срамна постъпка според мен от страна на тогавашните,хм,управници!

Back to top button