Регион

Нова детска площадка в дневен център „Надежда“ в Свиленград

Нова детска площадка, адаптирана за деца със специални потребности, беше открита днес в двора на Дневния център за деца с тежки множествени увреждания „Надежда“ в Свиленград, съобщават от общината.

Площадката е оборудвана със специални уреди за игра и развиване на сетивата – комбинирано детско съоръжение, достъпно за деца с ограничени двигателни функции, предназначено за колективни ролеви игри, общуване, пързаляне и катерене, трениране на равновесие. Детско съоръжение „Музикална игра“ възпроизвежда точни музикални тонове чрез удрянето с палки на тръби с различна дължина. То се използва за тематични игри, а с него всяко дете може да бъде малък музикант. Могат да свирят едновременно две деца, като така се насърчават да комуникират и да слушат мелодиите, създадени от всяко от тях.

Лентата прерязаха кметът на общината арх. Анастас Карчев, Цвети Шопова – първи вицедистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете от Дистрик 130 България, президентът на Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград“ Христина Карчева и началник сектор Дневен център за деца с тежки множествени увреждания „Надежда“ Дарина Кондова.

Площадката бе изградена и оборудвана с общите усилия и финансова ангажираност на Община Свиленград, Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград“ и дарителите, взели участие в проведения благотворителeн бал, организиран по повод 10 години от чартирането на клуба.

За благоустрояване на околното дворно пространство при изграждането на поливна система своята финансова подкрепа засвидетелства строителна фирма „ЕМТ Строй“ ЕООД – Пловдив, с управител Пламен Жеков. Сондажните дейности за осигуряване на водоползване за терена са финансирани от представителите на местния бизнес Елена и Георги Манолови и Росен Киришев.

Пространството с обща площ 1 235 кв.м бе облагородено със средства от бюджета на Дейност „Социални услуги“ с ръководител Марияна Димитрова. Бяха вложени 42 300 лева, с които теренът бе почистен и заравнен, посадиха се дръвчета и райграс, положиха се плочи и ударопоглъщаща настилка. Теренът около площадката и подходите са оформени с цветни бетонови плочи. В непосредствена близост са разположени дървени пейки.

В Дневния център „Надежда“ в момента се обгрижват 14 деца с тежки множествени увреждания. С тях се занимава екип от 10 души, включващ психолог, рехабилитатор, логопед, медицинска сестра и др. Децата днес получиха и още един подарък от Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград“ – пъстро изрисувани канчета, предоставени от Анастасия Карнаух-Теодосиева, един от създателите на интернет сайта „Читател“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button