Регион

Не се знае защо е измряла рибата край Клокотница

Измрялата риба, архивВзетите водни проби от р. Банска край село Клокотница във връзка с измрялата риба в реката миналата седмица са готови, но не показват завърсяване, съобщиха от регионалната екоинспекция.

Изследвани са pH, неразтворени вещества, фосфати, ХПК, БПК 5, азот амониев, електропроводимост и разтворен кислород. Всички показатели са в норма, установено е леко превишение единствено на фосфатите, което означава че е налице обичайното за този участък органично замърсяване на водата.

Предполагаемата причина за умрялата риба в района са лятното маловодие на реката и високите температури през този период, което води до ускоряване на процесите на биохимично разграждане на органичните вещества и изчерпване на разтворения кислород във водата. Възможно е за измирането да е допринесъл и друг инцидентен и краткотраен замърсител, който не може да бъде установен, тъй като сигналът за умрялата риба е е подаден в регионалната екоинспекция два дни след инцидента, уточняват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button