Любопитно

Харманлийският вековен ясен е кандидат за титлата „Дърво с корен“

Полският ясен на територията на парка „Изворът на Белоногата“ край Харманли е претендент за титлата „Дърво с корен“. Предложението е направено от писателката и активна общественичка Светлана Николова.

Височината на ясена е около 30 м, обиколката – 6,30 м, а възрастта – около 250 г. Със заповед на министъра на околната среда и водите от 11 юли дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета в България, припомня Haskovo.info. Радвам се, че в навечерието на 150-ата годишнина от първото публикуване на поемата „Изворът на Белоногата“ от П. Р. Славейков, това прекрасно дърво вече е защитено и документният проблем е в миналото, казва Светлана, която е изпратила предложението до екоминистерството.

В конкурса „Дърво с корен“ сега тя представя художествено историята на забележителния ясен, който нарича Пазителят на Извора на Белоногата. Именно под клоните на вековния полски ясен Славейков е чул преданието за Гергана от харманлийския учител и възрожденец Дялко Милковски, допълва Николова.

Добре познатият конкурс „Дърво с корен“ е обявен за тринадесета поредна година от фондация „ЕкоОбщност“, която търси най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и сведения за опазването им. Тази година инициативата е посветена на климатичните промени, които вече оказват сериозно влияние върху екосистемите на планетата.

Всички изпратени предложения ще участват в главната категория „Дърво с корен“. Категория „Вековните дървета говорят“ пък ще събере впечатляващи вековни дървесни видове, свързани с исторически събития, значими личности или местни предания. В допълнителната категория „Млад природолюбител“ ще се представят истории на дървета, които са засадени от деца на възраст между 6 и 16 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button