Хасково

Обезглавиха един от войните на паметника в центъра на Хасково

Една от войнишките фигури на паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ в Хасково е обезглавена.

От общината обясниха, че става въпрос за поредното катерене на деца върху паметника, при което е повреден паметникът. Цяло лято били регистрирани подобни случаи. Децата се катерили по паметника пред погледите на родителите им.

Падналите и повредени елементи са прибрани от кметството и ще бъдат възстановени.

ПаметникПаметникът на незнайния войн на централния градски площад „Свобода“ в Хасково е открит през 1927 г. Величественият монумент е изработен от скулптора Делирадев с любов и признателност към всички българи, загинали по време на Освободителната война от 1877 – 1878 г., Балканската и Първата световна война. Монументът е осветен на 2 юни 1927 г., а епископ Харитон и свещеници от града отслужват панахида и молебен в памет на загиналите бойци.

Цар Борис III присъства на тържествената церемония по откриването, което я прави незабравима. Паметникът е много оригинален като изработка. Скулптурите на войните в долната му част символизират четирите рода войски – пехота, кавалерия, артилерия и команден кадър.

До днес Паметникът на незнайния войн е мястото, където гражданите на Хасково отдават своята почит при всички тържествени поводи, свързани с историята на България, за да помним, че преди всичко сме българи и родолюбци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Нели Петрова
Нели Петрова
31.10.2022 11:09 11:09

Призовавам кмета, да се намерят от камерите всички нарушители и да им бъдат изпратени обите. Това се отнася и за всички паркове, плащадки, места на които се събират хората, за да се разтоварват от ежедневието. Трябва да има реални глоби и тогава българина ще се научи да пази.

Nenormalniq bobi
Nenormalniq bobi
31.10.2022 12:47 12:47
Отговор до  Нели Петрова

Prizovavam bql drakon

...
...
31.10.2022 11:23 11:23

Може би трябва от общината да изградят подходящи паркове и места за децата от различните възрасти, където да изразходват енергията си безопасно за самите тях, за околните и за инфраструктурата …

Orhan Murad
Orhan Murad
31.10.2022 15:23 15:23
Отговор до  ...

Умно дете си ага
0 паркове има в тоя град..явно.

ИСМАИЛ
ИСМАИЛ
31.10.2022 20:10 20:10

БЕЗОБРАЗИЕ , ТИЯ ДЕЦА ПОЛУДЯВАТ , ЩЕ СЕ КАТЕРЯТ ПО ПАМЕТНИЦИТЕ ! СМЯХ В ЗАЛАТА ! ТИЯ МАЙКИ НЕ ИМ ЛИ ОБЯСНЯВАТ КЪДЕ МОГАТ ДА СЕ КАТЕРЯТ И КЪДЕ НЕ ! КАК НЕ ГИ Е СРАМ ! БЕЗОБРАЗИЕ НЯМА ИЗВИНЕНИЕ ЗА ТАЗИ ВАНДАЛЩИНА !

oncetime
oncetime
05.11.2022 20:45 20:45

Едно време… да счупиш нещо… какъв бой се ядеше от родителите… Сегашно време родителите им трябва да ядът бой… за никъв у–й не стават.

Back to top button