Хасково

Стартира акция „Зима“ с масови проверки по пътищата от 1 ноември

Пътна полиция – Хасково започва масови проверки от 1 ноември в рамките на акция „Зима“. При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. На първо място пътните полицаи ще проверяват състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

В зимния период от ноември 2021 до март 2022 г. в областта са станали 78 катастрофи с един загинал и 109 ранени. Произшествията с материални щети са 204. Установени са 24 406 нарушения, като са съставени 1 450 акта и 5 357 фиша, и 17 358 електронни фиша, съобщи началникът на Пътна полиция – Хасково Димо Чобанов.

АкцияВ рамките на акцията ще се проведат вече традиционните три кампании. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е насочена към водачите на велосипеди, каруци и др. Кампанията ще е от 1 до 10 ноември.

Втората кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе от 11 до 20 ноември. Ще се отбележи и 20 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“ е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще е от 21 до 30 ноември.

Акция „Зима“ се провежда в партньорство на Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ и БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофьорите. Концентрацията на водачите е много важен фактор.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

Погрижете се за гумите на Вашият автомобил! От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Напомняме Ви, че гумите с шипове са забранени!

Не забравяйте да смените водата с антифриз!

Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност!

Проверете дали парното на автомобила е в изправност!

Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил!

Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво. Уверете се, че сте снабдени с вериги за сняг и с въже за теглене!

Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство!

Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка!

При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо! Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана!

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button