Хасково

1 372 жилища в Хасковска област нямат тоалетна

ImageВ 1 372 жилища в Хасковска област няма тоалетна сочат данните от тазгодишното преброяване. 20% от преброените 121 837 жилища, разполагат с тоалетна извън сградата, а 4.7 на сто извън жилището. В 11 400 пък няма баня.

92 901 са обитаваните жилища в областта. В тях влизат и колективните помещения – домове за стари хора и за деца, лишено от родителски грижи, както и примитивните подвижни жилища (фургони). Средният брой на стаите е 3, средната застроената площ е 82.6 кв.м. и средният брой на лицата, които живеят в тях е двама.

67% от обитаемите жилища се отопляват все още на дърва и въглища, а 32 на сто- с електроенергия. „Останалият 1% сигурно се завиват само с одеяла“, пошегува се началникът на териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

Данните сочат, че все повече хора използват технологии. Близо три четвърти от жилищата разполагат с телевизия, 52% имат кабелна, а 25 на сто от тях имат аудио и видео уредби. 36 005 от обитаемите домове имат компютри. В градовете делът им е около 50%, докато делът по селата е едва 13.5%. Интернет достъп имат 34 045 жилища в областта. Чудото на 21 век присъства в 12% от домовете по селата.

От готварска печка са лишени 6 788 жилища, а от хладилник – 4 815. Почти една пета от домакинствата имат климатик, 6 172 домове разполагат със съдомиялна. 565 от тях са по селата.

Пет от селата в областта са напълно обезлюдени. Това са ивайловградските Ветрушка, Сборино, Горско, Бели дол и Карловско.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button