Хасково

Бежанците в Любимец недоволни, били като в затвор

СрещатаЧужденците от Специалния дом за временно настаняване в Любимец, се бунтуват, съобщи адвокат Димитър Славов от Българския хелзински комитет в Свиленград. Причината е в тромавата процедура, която принуждава чужденците да стоят дълго време зад решетките в чакане на решение за статута си от Държавната агенция за бежанците. Това стана ясно днес по време на информационна сесия в Хасково на тема „Лица, търсещи убежище и бежанци в България“.

„В специализирания център в Любимец има хора, които са там от откриването му до ден днешен и все още чакат решение“, обясни Димитър Славов. Недоволството на хората се дължи и на факта, че бежанците всъщност трябва да бъдат настанявани в друг тип център, какъвто е този в село Пъстрогор. Той обаче все още не е открит и не се знае това кога ще стане.

Така държавата нарушава собствените си закони и настанява на едно място както незаконно пребиваващите чужденци в страната, така и тези, които са подали молба за закрила. Сред тях има жени, деца и болни хора.

От Върховния комисариат на бежанците към ООН алармираха и за нарушение на Наказателния кодекс. Според него лицата, които влизат в страната, за да се ползват от правото на убежище съгласно с Конституцията не трябва да бъдат съдени. Прокуратурата обаче им повдига обвинения, дава им условни присъди и минимални глоби.

„Това лишава бежанците от възможността да станат български граждани, тъй като едно от условията е да не са осъждани“, коментира Петя Караянева.

Според Милагрос Лейнес 90% от бежанците влизат в страната ни през турската ни граница. Най-голям е броят на пристигащите от Ирак, Афганистан, Сирия, Сомалия, Иран. От началото на годината до сега 466 души от 30 различни страни са подали молби за закрила. По тях има издадени 278 решения. Едва 3-ма души са получили бежански статут, 91- хуманитарен, а останалите 184 (66%) са получили отказ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ddddddd
ddddddd
28.07.2011 16:26 16:26

ami tr da ne misliat che sa na pochuvka,niakoi da gi e kanil tuka.maymuniiiiiiiiiiiiiiii

Back to top button