Любопитно

Иво Димов връчи награда на Международното триенале на сценичния плакат

Кметът на Димитровград Иво Димов връчи награда за български автор в Международното триенале на сценичния плакат 2022 г. на Наско Атансов, съобщават от общината.

Откриването на форума се проведе в Деня на народните будители в Националния дворец на културата, като се състоя и церемонията по награждаването на отличените от международно жури експонати.

Награда„За Димитровград сценичният плакат е нещо много ценно – той е част от нашата история, култура и памет“, заяви Иво Димов. Кметът допълни, че подавайки ръка на едно младо изкуство в миналото, Димитровград ставa първи дом на „Биенале на театралния плакат“ за шест издания. След преформатирането на форума в Международно триенале и реализирането му в София, фондът на димитровградската галерия разполага с автентична и уникална колекция сценични плакати на наши и чуждестранни артисти. Благодарение на провеждането на Триеналето и Съюзът на българските художници, тя се обновява и допълва ежегодно. „Официално каня уважаваното жури и основателите да върнем традицията в Димитровград“, се обърна в заключение Иво Димов към организаторите на събитието.

Награда„Обръщам се с огромна благодарност към община Димитровград. Сантиментът към първия дом на нашия форум, както и фондът от над 1 000 образци на плакатното изкуство в Градската художествена галерия „Петко Чурчулиев“, предпоставят нашето добро партньорство във времето“, заяви Албена Спасова, която е един от основателите на платформата.

Голямата награда и пластика „Златен плакат“ се връчи на Люба Томова (България), два бронзови плакета получиха Лекс Древински (Полша/Германия) и Мишел Буве (Франция), а с наградата за млад автор отличен е Милош Деспенич (Босна и Херцеговина).

НаградаЮбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат ще бъде достъпно до 21 ноември в Мраморно фоайе и Полуетаж – запад на Националния дворец на културата с вход свободен. В програмата на събитието са реализирани и съпътстващи изложби, които любителите на плакатното изкуство могат да посетят в „Квадрат 500“, в залата на Съюза на българските художници „Райко Алексиев“ и в новооткритата столична галерия „88“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button