Хасково

Хасковлии отказват найлона, засега само в желанията си

ТорбичкитеХасковлии са готови да се откажат от найлоновите торбички при пазаруване ако бъде въведена такса „найлон“. По решение на Министерски съвет от октомври ще се плаща такса от 15 ст. за торбичките с дебелина до 15 микрона. От 2012 таксата ще е 35 ст, а след 2013-та тя ще се увеличава с по 10 ст. на година.

В обявения от БНТ ден „Без найлонови торбички“ един от хасковските хранителни магазини започна да предлага хартиени торбички за многократна употреба и се разграждат лесно в околната среда. 

Според магазинерите въвеждането на такса „найлон“ ще ограничи използването на полиетиленови торбички. „Отказалите се да ги използват ще бъдат предимно пенсионерите, които така и така нямат много средства“, коментира Пенка Димитрова, която е продавачка в магазина с еко-торбичките. 

Въпреки че повечето клиенти бяха екологично настроени, рядко някой си вземаше от хартиените торбички. Причината е сравнително високата им цена от 50 стотинки.

„Напълно съм съгласна с въвеждането на тази такса за найлоновите торбички и ще използвам торби от плат или от хартия„, сподели една от клиентките в магазина Юлия Чонева.

Статистиката сочи, че българинът използва средно 2 найлонови торбички на ден или 3.6 милиарда на година. Всяка една от тях се разгражда за минимум 100 години. Те създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките и естетичен проблем с прекомерното си разпространение.

Юлия Чонева

Юлия Чонева

Пенка Димитрова

Пенка Димитрова

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button