Хасково

Най-много млади в Симеоновград, 23 роми в Хасковско с висше

Роми, архив23 от общо 13 622 определили се като роми от областта са посочили, че имат висше образование, сочи статистката от последното преброяване на населението. 657 души от ромското население в областта са завършили средно образование, две трети са с основно и начално образование. Над хиляда от преброените роми не са ходили на училище.

„Като цяло има промяна в положителна посока по отношение на образованието в Хасковска област„, коментира началникът на териториалното статистическо бюро Наско Нанев. Докато през 2001 завършилите висше образование от български етнически произход са били едва 10%, данните от тазгодишното преброяване сочат, че те са 14 на сто. 3.4% нямат образование.

Почти 4% от втората най-голяма етническа група в областта- турците, са завършили висше образование, 26 на сто средно, почти половината от тях основно, а малка част от тях не са посещавали никакво учебно заведение.

Най-младото население в областта е в Симеоновград. 17% от жителите му са на възраст до 15 години. На второ място е Хасково – с 14,2 на сто.

Продължава да се наблюдава ръст в застаряването на населението„, допълни още Нанев. Докато след преброяването през 2001, населението на възраст над 65 години е представлявало 19.2% от всички преброени, тазгодишнните данни сочат 20.9 на сто. Най-застаряващо е населението в по-малките общини. В Маджарово делът на хората на възраст над 65 години е 31.2%, в Тополовград 28.6% и в Любимец- 23.1 на сто.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button