Хасково

БСП – Хасково със сигнал до прокуратурата срещу решението на КЕВР за поскъпването на водата

От БСП – Хасково подадоха сигнал тази сутрин до Окръжна прокуратура – Хасково срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпването на водата от 1 ноември.

Предстои сигнал да бъде подаден до Върховна административна прокуратура и до Софийска градска прокуратура. Компетентен да подаде протест срещу решението на КЕВР е Софийска градска прокуратура, обясни адв. Ина Вескова.

Haskovo.info припомня, че на 27 октомври КЕВР одобри бизнесплана на ВиК – Хасково за периода 2022 – 2026 г. с новите цени на водата в него. Така от 1 ноември водата стана от 3.524 лв. на куб. м. на 4.76 лв.

В бизнесплана е заложено нейното поскъпване по години – 2023 г. – 4.970 лв., 2024 г. – 5.081 лв., 2025 г. – 5.310 лв. и 2026 г. – 5.563 лв.

Общинският председател на БСП – Хасково Камен Тодоров каза на брифинг пред съдебната палата, че наред с увеличението на цената на водата имало обезпокоителни факти със загубата по мрежата от 52%. По негови изчисления ако загубите на водата бъдат спрени цената не трябва да е 4.76 лв. за кубик, а 2.28 лв. По негови наблюдение обаче нямало нужните действия в тази посока от страна на водната асоциация.

БСП„Изключително сме изненадани, че кметът Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева не поеха тази инициатива да защитят цената на водата и хасковлии да не плащат една неправомерна сума. Сигурни сме, че прокуратурата ще обърне внимание на това което внасяме“, каза Тодоров. По неговите думи управляващите в Хасково били абдикирали от проблема и вместо да го решават, откривали частни вериги магазини.

„Водата в продължение на няколко години беше забранявана за битово-хигиенни нужди, а в същото време ни беше продавана. Това е един от най-големите абсурди в новата история на България и ЕС. След като вдигнаха забраната на водата повишиха цената й няколко пъти подред. Един воден цикъл е решението на проблема“, допълни още председателят на БСП – Хасково.

Адв. Вескова допълни, че решението на КЕВР влиза в сила на 10 ноември и дотогава прокуратурата трябва да реагира. От държавното обвинение могат да протестират решението за поскъпването на водата пред Административен съд София град, както вече било сторено за област Бургас.

По-късно от Община Хасково изпратиха позиция на кмета Станислав Дечев:

И като кмет на Хасково, и като потребител, аз също към категорично против увеличението на цената на водата, но това е решение на КЕВР. Затова смятам, че е цинично БСП Хасково да търсят предизборни дивиденти от тази тежка тема- цената на водата. Разбирам опитите им от сега да си стартират предизборната кампания, но не разбирам, защо не търсят отговорност от назначения от тях управител на ВиК Хасково. През последните 8 месеца именно БСП управляваше България с правителството на „Промяната“ и назначаваше директори на държавни дружества. И точно назначените от тях кадри изготвиха и предложиха на КЕВР този Бизнес-план на ВиК Хасково, с който се увеличава цената на водата в областта. Днес обаче БСП-активистите нямат претенции към ръководството на ВиК, а може би това е така, защото то е назначено от тях?! Вместо да питат ВиК Хасково защо предложи увеличение на цената на водата, БСП отново се опитват да трупат актив на гърба на Община Хасково. През последните две години Община Хасково смени над 6 км. водопроводи в града именно, за да предотврати загубите на вода и да се подобри услугата за гражданите. И без това да е пряко задължение на Общината, ние успяхме да осигурим средства от Правителството на Бойко Борисов и сменихме водопроводите на части от бул.“Освобождение“, на бул.“България“, бул. „Съединение“, улиците „Стефан Стамболов“, „Васил Друмев“, „Климент Охридски“, „Македония“ и други. Сега по тези места няма течове, няма загуба на вода, а налягането в домовете на хората се повиши. Що се отнася до Водния цикъл на Хасково, именно аз като Областен управител успях да обединя ВиК-асоциацията, защото само с консолидацията на общините в региона е възможна реализацията на този мащабен проект. Но отново работата по тези проекти замря през последните 8 месеца, когато БСП управляваше България.

Както казах и в началото, популизъм и цинизъм е да протестираш срещу нещо, което е предложено от назначени от твоето Правителство кадри. От друга страна обаче е радостен фактът, че БСП Хасково вярва на Прокуратурата, за разлика от централното ръководство на партията и лидера им.

След решение на КЕВР: Водата в Хасково става 4.76 лв. за кубик от 1 ноември

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

20 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Милена
Милена
03.11.2022 12:01 12:01

ВиК Хасково е с раздута администрация.Всички работят до обед и след обяд на частното..
Вода която и за къпане и готвене не става .Всеки в тоя град си купува Мин.вода.

вип
вип
03.11.2022 14:19 14:19

браво искаме протест срещу тези некадърници Вик

Милка Иванова
Милка Иванова
03.11.2022 20:07 20:07
Отговор до  вип

крайно врреме е хората да се вдигнат на истински протест

Илиян
Илиян
03.11.2022 14:26 14:26

Къде е управителят на това дружество? Нека да даде изявление ,на база на какво отгоре вдига цената на тази некачествена вода,за да си вдигнат заплатките ли?Къде е той? Да излезе да каже нещо .Идва Видовден.

Колежка
Колежка
03.11.2022 15:19 15:19

Нужно е прокуратурата ДАНС да се намеси и защити гражданите на Хасково и региона от самозабравилите дерибеи на ВиК

Разбирач
Разбирач
03.11.2022 15:53 15:53

От комунист да получиш помощ,жалки клакьори -мажоретки.

Съселянин
Съселянин
03.11.2022 18:18 18:18

Б. Желяз. дава пример как работата и положението което заема трябва да се използва за далавери,кражби . Випюеща некадърност ,неграмотност и алчност това е образа на ръководителя на предприятието , обграден от ласкателки и техните мъже.

Браво бе!
Браво бе!
03.11.2022 18:21 18:21

Най-скъпата и най-негодната за консумация вода имаме!!! Няма домакинство, което да не купува вода и да не мъкне през ден туби.

Милка Иванова
Милка Иванова
03.11.2022 20:05 20:05

аз като потребител отказвам да плащам такава цена на водата,на какво основание се вдига цената,като от чешмата тече кал и мръсотия ,дори на кучето си не слагам да пие от нея,ще съсипем и перални с тази некачествена вода и от там идваам и болести,като си мием съдовете ,ВИК може да има претенций да увеличи цената на кубик вода,при положение,че дава качесвото и количеството ,за което потребителя плаща,аз лично ще направя проби,за които ако трябва ще платя сама и ще осъдя Вик със задна дата за лошото качество на услугата,която предлагат и за която иамт претенций да се плаща повече,не мисля ,че тука хората вече ще сведат глава,така ,че ще имат доста проблеми със сметките ,бъдете здрави и не ползвайте водата в Хасково за абсолютно нищо,защото е батак,аз за батак 5 лв няма да плащам

blabla
blabla
03.11.2022 20:18 20:18

ВиК инж. Камен Тодоров. Знаех си разбира от вода – гола ВОДА е

Подкрепям
Подкрепям
03.11.2022 20:19 20:19

Подкрепям протеста на цената на водата! Някой трябва вече да спре това ВиК! КЕВР не е божество, на което не трябва да се противоречи! От кмета на града ни не може да се очаква повече, толкова си може! Трябва ли гражданите при тази инфлация да понасят разходите на ВиК! Нека има държавно регулиране! А не, както е сега, гражданите да плащат за инвестициите за вода! Хубаво е прокуратурата да разгледа и приходите на ВиК от водомери.

Потребител
Потребител
03.11.2022 20:20 20:20

ВиК е умален модел на държавата ни. Пълно с кадрови назначения които само за далаверата са там. Никой не мисли за клетия народ.

Учител
Учител
03.11.2022 22:03 22:03

Най-големият популист и циник е този Камен, заедно с леля си Нитова. Жалки некадърни бесепари

Мирослав
Мирослав
03.11.2022 23:00 23:00

480 служители работят в В иК Хасково .Тромаво управление, некадърник управител .Вълнуват го други интереси.Работата между другото.

Иванчо
Иванчо
04.11.2022 2:01 2:01

Боже колко мъка и тъпотия има в тия коментари не е възможно да има толкова повредени хора на тоя свят. Толкова простотия и лъжи на едно място не бях виждал от години. Това е помийна яма не са коментари от нормални хора.

Хасковлийка
Хасковлийка
04.11.2022 18:42 18:42
Отговор до  Иванчо

Иванчо, мъка е, че ти ходиш по тази земя! Водата не е в пластмасовите шишенца и туби! Попитай майка си от къде идва и за какво служи! А, ако събереш едно плюс едно, ще видиш, че в тази държава има пари за всичко друго, но не и за гражданите й! Ти съгласен ли си да платиш марково уиски, което няма да получиш или ще е менте! Примерно така стои и протеста на гражданите за цената на водата! Изкара си надницата, изпълни си поръчението, бягай за паричките!

Иванчо
Иванчо
04.11.2022 20:58 20:58
Отговор до  Хасковлийка

ами като знаеш къде е водата иди си я вземи без пари кристално чиста глупаци сте вие то се вижда с просто око и заради такива като вас амеби сме на това дередже

гого
гого
08.11.2022 14:48 14:48

ейййй иванчо,много тъпо парче си ти,поредното нагло измекярче от ВИК…

Жожоба
Жожоба
09.11.2022 15:21 15:21

Всички, които са гласували негативно на коментарите, са служители във ВиК. Разбирам ги, че пазят ръката, която ги храни, но явно са изключително тъпи да искат да им бъркат по-дълбоко в джобовете, за да плащат отвратителната вода на Хасково. Явно на същите тези не им пречи и постоянно да нямат вода заради аварии на тръбопроводи. За мен няма значение, кой ще си прави политически пиар с жалби, протести и т.н. – гражданинът Х, партия или извънземно. Въпросът е от някъде да се почне с негодуванието, защото аман от подлоги и овчедушие!

белчо
белчо
09.11.2022 16:07 16:07

стига малодушие,стига наведени глави,стига…животът си минава,хора,докога ще им позволяваме да ни мачкат и живеят на наш гръб като бейове…докога…

Back to top button