Любопитно

По света честват Ден на динята, хасковлии купуват без значение от произхода

Дините се харчат между 20 и 40 стотинкиВ разгара на лятото в част от света честват Ден на динята. Празникът е най-популярен в САЩ и Мексико, тъй като там хората считат, че плодът заслужава да има собствен ден.

В същото време хасковските търговци на дини не се оплакват от липса клиенти и хвалят стоката си като обясняват, че една охладена диня не може да бъде заменена от нищо друго в летните жеги. Плодът съдържа над 90% вода. Има стотици разновидности. Освен познатите червени и розови плодове, съществуват бели и жълти.

Светлана Василева е една от продавачките на дини на хасковския пазар. Въпреки огромното присъствие на гръцки дини, тя залага на родното производство. „В Гърция земеделието се субсидира по друг начин и стопаните си позволяват да използват подобрители, за да придобие динята добър вкус и външен вид„, споделя Светлана. Тя обаче счита, че натуралните български дини са по-добри.

Цените на дините са между 20 и 40 стотинки за килограм. Повечето купувачи не се интересуват от произхода – купуват и български, и гръцки. Единствено по навик проверяват дали „чука на узряло“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Карпузка
Карпузка
03.08.2011 18:38 18:38

Трябва и в България,най-вече в Хасково да празнуваме Деня на динята.Ще бъде интерсно да се покажат различни сортове.
А лично аз търся все гръцки дини да купувам-тънкокори са и много сладки,понеже нашите,за съжаление,са с ненормално дебели кори,безвкусни са и обикновено някои ги ашладисват с тикви.

Back to top button