Хасково

Пожарната: Горските и гасаческите групи не ни помагат

Спешна среща за опасността от пожари бе свикана в Областна администрация ХасковоВъпреки многото съгласувани планове и заповеди на областния управител не получаваме помощ от държавните и общински горски служители и от гасаческите групи към общините, алармира началникът на областното звено „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Вълчев. Изключение правели само общините Свиленград и Тополовград.

Това стана ясно на спешна среща в Областната администрация днес. Поводът е опасността от горски пожари в областта и трудностите при потушаването им поради липса на координация между ангажираните с проблема структури.

От 20 дни опасността от пожари е силно увеличена и има дни, в които се налага всички екипи да потушават огнени стихии. Така, за да се овладеят горските пожари, които често застрашават близки села, се излагат на опасност градовете, където практически не са останали пожарни автомобили. „Всяко едно закъснение след 8-та минута при пожар в жилищна сграда, например, би било фатално“, коментира началникът на ПБЗН.

Като пропуски в координацията бяха посочени още размиване на отговорности и липса на ангажираност на кметове на някои населени места, отсъствието на горски служители, които трябва да охраняват пожара след неговото потушаване, съобщават от Областна администрация.

Присъстващите на срещата решиха да подобрят системата за оповестяване до всички структури при възникнал голям горски пожар. Контролът по изпълнение на функциите ще става на място от съответния началник на горско или общинско предприятие или кмет на населено място. След потушаването на стихията началникът на ПБЗН Хасково ще изготвя подробен доклад до областния управител. Кметовете на общини предложиха и да се създаде система за стимулиране на хората, участващи в гасачески групи, обобщават от пресцентъра на губернатора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button