Любопитно

Над 1 200 танцьори очакват на конкурса „България танцува“ в Димитровград

Над 1 200 танцьори от страната се очакват на националния конкурс „България танцува“, който ще се проведе от 18 до 20 ноември в спортна зала „Младост“ в Димитровград, съобщават от общината.

Участниците ще се представят в 48 състезателни категории в три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци. 42 танцови формации и 30 индивидуални участника от цялата страна са заявили участие в конкурса, както и от Националното училище по танцово изкуство – София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.

Те ще бъдат оценявани от жури в състав проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председателя на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация, Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ с ръководител Тихомир Митев. Той има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и академични награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV-та възрастова група – сола, ще имат възможност да бъдат приети без предварителен приемен изпит в катедра „Хореография“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Стипендия от доц. д-р Диляна Никифорова за обучение в Балетна академия Марян 2023 г.

Наградният фонд предвижда:

· Купа на Кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;

· Гран При на Министерство на Културата;

· Гран При на Министерство на Образованието и науката;

· Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория – класически балет, характерни танци и съвременни танци;

· Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория – соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;

· Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;

· Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;

· Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;

Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград

· 1-во място – 500 лв.

· 2-ро място – 300 лв.

· 3-то място – 200 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button