Хасково

МБАЛ – Хасково с кампания за Световния ден за борба с диабета

МБАЛ – Хасково стартира кампанията по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, съобщават от болницата.

Целта е профилактика и обучение на пациенти с диабет. Те ще имат възможност за безплатни прегледи от ендокринолози, както и за измерване на кръвната захар.

Измерването на кръвната захар ще се проведе в Диабетния център на Първо вътрешно отделение при МБАЛ – Хасково на 14 ноември от 10 до 13 часа.

Традицията да се отбелязва този ден, стартира по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на обединените нации с приемането на резолюция, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button