Външни публикации

5 плюсa от отоплението на пелети

Осигуряването на топлина по време на студената половина от годината неизменно излиза на преден план, когато в името на месеца присъства буквата “Р”. Започваме да се притесняваме колко ще плащаме за услугите на ТЕЦ, колко пъти ще скочи сметката за тока или пък колко ще ни коства да си закупим няколко кубика дърва. Да, въпросителната частица “колко” е водеща, като ще я използваме, когато говорим и за отоплението на пелети.

 

Това е един от сравнително по-новите методи за поддържане на желаната температура в дома или работното място. По същество е по-близо до отоплението на дърва, отколкото до това с парно или посредством електрически уреди. И все пак има разлика – да, при пелетите отново има изгаряне на суровината, която обаче не идва само от отсечените дървета в гората. Има и дървесина, но тя е отпадъчна, като към микса се добавят и други материали като слама, трици, черупки, костилки и други. А какви са предимствата от отоплението на пелети пред останалите варианти? Не са малко, а ние ще посочим най-важните.

 

Изгодна инвестиция във времето

 

Първо трябва да кажем, че за да се греем по този начин, трябва да разполагаме със съответната инсталация. Отоплението на пелети е възможно, когато сме поставили подходяща за целта камина или котел, като последният може да има водна риза и да бъде използван за осигуряване на топлина на повече помещения.

 

Ако нямаме камина или котел, това наистина ще изисква влагането на средства, които първоначално наистина ще надвишат сумата, която плащаме за един сезон, топлейки се с духалка или “печка чудо”, на която постоянно трябва да ѝ чистим кюнците. Това обаче не дава пълния отговор на въпроса “Колко ще ни струва?”. В дългосрочен план отоплението на пелети е много по-изгодният вариант – обикновено три години са достатъчни, за да “избием” инвестицията. Самият материал не е скъп, а изгарянето му е много по-ефективно. При пелетите влажността е доста по-ниска, отколкото при суровата дървесина, което е сред водещите фактори за по-високия Коефициент на полезно действие.

 

Програмиране и автоматизиране на процеса

 

Този метод за осигуряване на желаната температура е високотехнологичен, като самите самите камини или котли са създадени така, че да управляват процеса максимално ефективно. Електрониката играе своята роля тук, за да регулира изгарянето на материала по възможно най-ефикасния начин. Процесът е автоматизиран, като системата е настроена да започва и спира работа, да се зарежда със суровина за горене според околната температура и други фактори. Има възможност за програмиране на отоплителното тяло, т.е. може да стартира работа, без да присъстваме в помещението, стига бункерът с пелети да е зареден. Така няма защо да се притесняваме, че ще се приберем в студен дом и тепърва ще трябва да го затопляме.

 

Високо ниво на безопасност

 

Продължаваме мисълта от предишния абзац – камината може да гори, без да сме си вкъщи. Ама как така, не е ли опасно? Принципно не е препоръчително това да се случва за дълго време, но няма никакъв проблем за половин или един час, дори за малко повече. Камините и котлите се произвеждат така, че да осигуряват високо ниво на безопасност, като са оборудвани с най-добрите възможни защити. Няма как да се стигне до прекалено високи и опасни температури, тъй като автоматизацията и програмирането ще изиграят своята роля и камината просто ще спре да работи.

 

Минимален личен ангажимент

 

Загатнахме вече – не се налага да отделяме много време и внимание, за да получим температурата, която ни е необходима. Трябва само да заредим бункера с пелети, да си направим настройките (за топлината, която ни трябва, за продължителността на горене и т.н. – достатъчно е да го свършим само веднъж) и с това се изчерпва ангажиментът ни. Качествените камини и котли са самопочистващи се, а зареждането с пелети трябва да се прави веднъж на 2-3 дни, така че това буквално ни отнема броени минути. Не е като да сме заети с това да цепим дърва и постоянно да ги пренасяме, за да заредим печката.

 

Мисъл за околната среда

 

Не на последно място отоплението с пелети е устойчиво решение и от екологична гледна точка. Със сигурност при подобен начин на сгряване на помещение се отделят много по-малко като количество вредни емисии в сравнение с изгарянето на дърва и въглища. Освен това оптимизираме опазването на околната среда, тъй като гранулите се правят почти изцяло от отпадъчен материал. Въпреки че в тях има дървесина, не се налага отсичането на нови дървета, за да се подсигури материалът. А във връзка с проблемите около измененията на климата това предимство никак не е за пренебрегване.

Back to top button