Хасково

Младежи разказаха за борбата си с дрогата пред хасковски ученици

Тийнейджърите Йордан и Андрей разказаха пред ученици от хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ за борбата си с наркотиците.

Двамата са започнали да употребяват дрога и алкохол от 13-годишна възраст. Те казаха, че в началото са гледали на живота през розови очила, но след 2 – 3 г. започнали проблемите със закона и родителите.

След няколко месечно лечение те вече са чисти от дрогата. Сред съветите към хасковските им връстници бяха да се опитват да решават проблемите сами или с помощта на близки и приятели, а не като бягат от тях с дрогата.

ЕзиковаОснователят на програмата „Ново начало“ за лечение на наркозависими и превенция Желяз Турлаков каза, че 13-годишни посягат към алкохола и дрогата, като съотношението вече не е 3:1 в полза на момчетата спрямо момичетата, а е 1:1. Все по-често се взимали синтетични наркотици, които причинявали тежки увреждания на организма и психиката, в някои случаи само от няколко приема. В програмата се лекуват и други видове зависимости.

За опасностите, които крият наркотиците говори и основателят на терапевтичен център „Трамплин“ Мартин Митев. В центъра се лекуват само тийнейджъри.

ЕзиковаСрещата с учениците в зала „Хасково“ беше в рамките на стартиращата Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Програмата се организира съвместно от Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково, Окръжна прокуратура – Хасково и Районна прокуратура – Хасково.

Предвидени са изложения от съдии и прокурори в часовете по философия в Езиковата гимназия, изложба, Ден на отворените врати в съда, председател за един ден, симулативен процес, конкурс за есе с награди.

Програмата беше представена на учениците от председателите на Хасковския окръжен съд и Хасковския районен съд съответно Миглена Тянкова и Пламен Георгиев и от координатора на образователната програма съдия Стратимир Димитров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button