Регион

Пръстен на богат аристократ от Средновековието открит край Ивайловград

Крепостта, снимка от Община ИвайловградЗлатен пръстен с врязан монограм и тегло от 13.5 грама откриха археолози на крепостта „Лютица“ край Ивайловград. Според ръководителката на разкопките доц. д-р Бони Петрунова пръстенът най-вероятно е принадлежал на богат аристократ. 

Сред находките от крепостта са още малка каничка със златна ангоба и множество монети от 11-14 век. Това потвърждава хипотезите от началото на разкопките през 2002, че на крепостта е съществувала първата средновековна банка.

През месец юли разкопките в ивайловградската крепост приключиха. Тогава са били изработени 1000 брошури и са били монтирани информационни табла. През септември, експонатите ще бъдат представени в Общинския исторически музей в Ивайловград, съобщават от граничната община.

Очаква се проучванията на крепостта „Лютица“ да продължат и през септември със средства на Министерството на културата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button