Хасково

Увеличават се болните от диабет, безплатни прегледи в МБАЛ – Хасково

Тенденция към увеличаване на заболеваемостта от диабет през последните години отчетоха от МБАЛ – Хасково.

Ендокринологът д-р Мирослав Балтаджиев обясни, че сред основните причини за това е стресът и наднорменото тегло. Болните в община Хасково са между 6 000 и 8 000 души. В световен мащаб страда около 10% от населението.

Днес е Световният ден за борба с диабета. По този повод в Диабетния център на Първо вътрешно отделение на МБАЛ – Хасково от 10 до 13 часа се провеждат безплатни консултации и измерване на кръвната захар.

ДиабетОт 14 до 18 ноември вежду 11 и 13 часа в приемния кабинет на Урологично отделение на болницата се провеждат безплатни профилактични прегледи за рак на простата. Необходимо е предварително записване на тел. 038/606 774.

В сдружение „Съюз диабетици“ на булевард „Раковски“ с председател Христина Мантарова се проведе беседа с ендокринолога д-р Галина Караджова, както и измерване на кръвната захар.

ДиабетМантарова обясни, че от сдружението са изкарали много тежко последните пандемични години, в които са загубили 20 свои членове. Сега там членуват 180 диабетици. Тя призова всеки със симптоми на диабет като съхнене на устата, изпотяване, притъмняване да потърси лекарска помощ.

Като проблем председателят отчете недостатъчните направления за ендокринолог. Мантарова посочи, че в последните години регулярно получават тест ленти от общината.

ДиабетЗаместник-кметовете Динко Тенев и Мария Вълчева, както и началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ Златка Караджова посетиха днес клуба на сдружението. В градинката пред сградата пък беше посадена туя.

ДиабетициПо-късно от общината посетиха и сдружението „Диабет 2012“ с председател Никола Янков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button