Любопитно

Черният лешояд се завърна, пуснаха 14 птици от волиера между Маджарово и Ивайловград

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите след като 14 птици от Испания бяха пуснати на свобода в края на миналата седмица, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Екип от БДЗП, испанската неправителствена организация GREFA и Фондация „По-диви Родопи“ освободи първата голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината. След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, черните лешояди получиха своя шанс за живот в дивата природа на Родопите.

Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата когато се почувстват сигурни и спокойни.

Птици„Младите лешояди започнаха да излизат на свобода един след друг и да изследват околността, но някои дори останаха да нощуват във волиерата през първата нощ и напуснаха едва на следващия ден“, коментира д-р Волен Аркумарев от БДЗП. Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами.

Екипът е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност. За момента лешоядите се придържат в близост до мястото на освобождаване и извършват кратки тренировъчни полети. За успешната им адаптация спомага и присъствието в района на белоглави лешояди, а вече бяха посетени и от два диви черни лешояда – гости от колонията в Дадя, Гърция. Всички освободени лешояди са маркирани с GPS предаватели, което дава възможност в реално време да се проследяват техните придвижвания и да се следи състоянието им.

Първата група черни лешояди беше транспортирана от Испания от GREFA, която от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. Организацията достави общо 17 черни лешояди, четири от които са излюпени в техния център, а останалите 13 са диви птици, които са били спасени и лекувани след инциденти. Веднага след това лешоядите бяха настанени в специално изградена волиера за адаптация, където останаха под постоянно наблюдение. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.

През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6 – 10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25 – 30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button