Хасково

Бум на сделките с имоти: по 240 000 лв. месечно влизат в бюджета на Хасково

Над 240 000 лв. е средномесечното постъпление в бюджета на община Хасково от данъка при придобиване на имущество, става ясно от докладна на зам.-кмета Динко Тенев до общинския съвет за актуализация на бюджета и корекция на разчета за финансиране на капиталовите разходи.

Като причина за нарасналите приходи по това перо се посочва динамичния пазар с недвижими имоти на съществени стойности. Досега от данъка при придобиване са събрани 2 430 838 лв. при утвърден план за годината от 2 500 000 лв.

На общинските съветници се предлага 250 000 лв. от това перо да отидат за увеличение на бюджета на Общинското лесничейство. В докладната е записано, че сумата ще бъде използвана за осигуряване на дърва за отопление на гражданите, чрез разплащане на разходите на общината за добив и транспорт, чиито пазарни цени през годината са нараснали.

От общинската данъчна дирекция коментираха пред Haskovo.info, че през последната година имало истинска психоза за купуването на недвижими имоти – основно жилища и парцели. Причината била в притесненията на хората, че при преминаването към еврото цените ще скочат двойно. Така много от хасковлии, които имали свободни пари и спестявания ги влагали в имоти.

През лятото пък наши гастарбайтери при завръщането си за отпуските също са накупили жилища и терени във вилните зони, след което са се прибрали в Западна Европа, където работят.

Очакванията на специалистите са този бум в имотните сделки на национално ниво да продължи поне още година. Специално за община Хасково средномесечното увеличение на приходите от данъка спрямо предходните години е между 20 и 50%. Паралелно си вървели и даренията на имоти от родителите на децата им.

В момента не било атрактивно единствено търсенето на офиси, търговски обекти и хотели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.11.2022 20:22 20:22

Балонче, балонче, да ПУКнеш дано!

123456
123456
22.11.2022 23:30 23:30

Колко платиха за тая тиня от половината“агенция“

Back to top button