Хасково

Бай Атанас – шапкаря стана на 102 години

Бай Атанас- шапкаряАтанас Стоянов от Хасково днес стана на 102 години. Бай Атанас – шапкаря сам посрещаше с усмивка и радост своите гости – роднини, съседи, приятели.

Атанас Стоянов е роден в Лозенград, най-голям от общо 3 деца. Бил е на около 4 години, когато родителите му са се преселили първоначално в Бургас, а след това в русенско село. Баща му обаче загинал на фронта и майка му се установила в Хасково, където са живеели братята й.

Малкият Атанас започнал да чиракува при вуйчо си като шапкар. По-късно завършил Търговската гимназия в Пловдив, откъдето има майсторско свидетелство. Съпругата му пък е завършила шивашки колеж в София. Малко след като се оженил, той отворил и шапкарска работилница в центъра на Хасково. Правил е шапки за Димитър Иванов- Лицо и за всички известни хасковлии. Станал заможен човек, Бай Атанас- шапкаряразказва дядо Атанас. След 1944 г. правели основно ученически барети и фуражки. Всички знаели шапкарницата на бай Атанас.

Рожденикът има син и дъщеря, 3-ма внуци и 2-ма правнуци- 21-годишният Александър и 2-годишната Елица. Не спазва никакъв хранителен режим, обича на обяд да си пийва глътка ракия, не отказва и биричка, разказва внучката му Диана Стефанова. През целия си живот обаче не е пушил. Все още гледа телевизия без очила, като чете сам субтитрите. Въпреки че няма висше образование, дядо Атанас винаги е имал слабост към литературата и  театъра и винаги е бил настроен позитивно към живота, споделя още внучката му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12.08.2011 16:12 16:12

da e giv i zdrav.
neka ochite mu gledat dokato moge da se radva na givota!

Анонимен
Анонимен
12.08.2011 18:08 18:08

ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ СТАРО ЛЪВЧЕ,ПОЗДРАВЯВА ТЕ ЕДИН ТВОЙ ПРИЯТЕЛ-ЛЪВ НА ПОЛОВИНАТА ТИ ГОДИНИ.

Back to top button