Регион

Дадоха зелена светлина за фотоволтаици край Узунджово

След дебати хасковският общински съвет даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на фотоволтаични централи в землището на село Узунджово.

Това стана след постъпило в общината инвестиционно намерение от димитровградското дружество „Неоват“. Намерението е централите да произвеждат годишно над 180 MWh чиста възобновяема енергия. Те трябваше да са разположени на 16 поземлени имота в землището на Узунджово и един край Александрово на обща площ 1 771 дка.

В зала бяха изслушани представители на инвеститора Стефан и Мирослав Димитрови. Те обвързаха инвестицията с торовия завод в Димитровград и възможностите за производство на „зелен“ водород.

По време на дебатите обаче стана ясно, че три от имотите са от 6-та категория и на тях не могат да се строят фотоволтаици. Така те отпаднаха и в крайна сметка останаха само 14 имота край Узунджово.

Цената ще бъде определена на пазарен принцип с решение на общинския съвет. Това ще стане въз основа на пазарни оценки.

След дебати общинският съвет даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на „Еко Титан Енерджи“ върху общински имот край село Гарваново с площ 10 675 кв. м. за изграждане на инсталация за оползотворяване на RDF и производство на електрическа енергия, без търг и конкурс. Предварителното съгласие важи за 2 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Узонджовка от бившия Гарадок
Узонджовка от бившия Гарадок
26.11.2022 16:22 16:22

Кви волтаици бе !
Аспаруховите Цигани, наричащи се ,,АСПАРУХОВИ БЪЛГАРИ,, и ,,Демирджии,, ще ги окрадат и разбият…
Такова крадливо племе,като тях няма на света – мързеливи,крадливи,мръсни,двулични,лъжливи, ..по -големи цигани от тях няма.
Знаят уж само български и са уж християни ама до преди години на старите им роднини ,в паспорта пишеше циганин..тва е около 1950 година.

Back to top button