Хасково

39 джамии посрещат мюсюлманите в свещения месец Рамазан

Джамия

Ески джамия

39 са джамиите в хасковска област, информира районният мюфтия Басри Еминефенди. Най-старата от тях – Ески джамия или Старата джамия, се намира в центъра на Хасково, близо до сградата на общината. През 1967 г. тя е обявена за паметник на културата.

Надпис на арабски върху каменна плоча на входа да джамията упоменава 1394 година като година на нейното построяване. Това прави храма един от най-старите в цяла България. Сградата е уникална, защото в стопанското помещение, откъдето се стига до минарето, има запазена автентична дървена решетка. Самото минаре е боядисано в бял цвят, а под викалото има четириреден сталактитен мотив. Джамия

Най-новата джамия в областта се намира в стамболовското село Долно черковище. Храмът там е бил построен миналата година.

Междувременно на 34 места в областта се провеждат летни Коран курсове за деца, допълни още Еминефенди. След Шекер Байрама, когато свършва и свещения за мюсюлманите месец Рамазан, ще се проведе състезание по четене на свещената книга. В него ще вземат участие всичките близо 500 деца и младежи на възраст от 10 до 18 години, които са посещавали летните курсове.

Първите трима ще получат награди и възможността да отидат на националното състезание в София, което ще се проведе на 18 септември.

Джамия

Входът на Ески джамия
Джамия

Плочата, упоменаваща годината
Джамия

По време на молитва
Джамия

Чарши джамия и районното мюфтийсвтво

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
khader mountassir
khader mountassir
15.10.2011 0:14 0:14

i will visite haskovo this year what is the papers for VISA i lived now in algeria i am psychologue you can help me for visa?

Анонимен
Анонимен
15.10.2011 0:24 0:24

You should ask the Bulgarian foreign affairs ministry – http://www.mfa.bg/en/

Back to top button