Любопитно

Читалище „Пейо Яворов“ отпразнува 40 г. с голям концерт

С концерта „Читалището – слово, вяра, родолюбие“ Народно читалище „Пейо Яворов – 1982“ в Хасково отпразнува тази вечер своята 40-годишнина.

На сцената на Младежкия център се представиха съставите от читалището. Празникът започна с химна на културната институция, приветствие отправи секретарят Росица Димова, рецитираха се и стихове.

Публиката аплодира изпълненията на вокална група „Детелини“, театрална студия „Смехорани“, фолклорна група, Никола Златков – акордеон, танцов ансамбъл „Южняци“ с ръководител Васко Димов. Получиха се награди и поздравителни адреси. Концертът се реализира по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

Haskovo.info припомня, че по случай годишнината читалището организира общо 4 събития – концерт, изложба, литературен конкурс и издаването на сборник.

КонцертЧиталище „Пейо Яворов“ е учредено през 1982 г. Група ентусиасти от квартал „Поройни“ полагат началото. Избран е управителен съвет с председател Георги Георгиев и секретар Живка Янкова. Общински съвет – Хасково дава на читалището за безвъзмездно ползване сградата на бившия ОФ клуб на квартал „Поройни“.

По решение на ръководството и членовете му на читалището е дадено името Народно читалище „Димитър Захариев“. През 1992 г. то е преименувано на поета Пейо Яворов.

Председатели през годините са Станка Стоянова, Иван Иванов, Мария Янева, Росица Димова, Иво Иванов. От създаването си до днес читалището е стожер на българщина, традиция и култура.

През тези години културната институция посреща млади и стари, които желаят да се срещнат с хубавата книга, прекрачват прага на библиотеката, където 8 000 тома литература чакат своите читатели. Членове и жители на кварталите намират сцена за своите изложби.

В началото първите състави на художествената самодейност са детска театрална група и кръжок по изобразително изкуство, а по-късно хор „Родни звуци“, Група за народни песни. Разкрити са школа за изучаване на английски език и пиано. Група за стари градски песни „Жасмин“, танцов ансамбъл „Южняци“, коледарска и лазарска група, литературна студия „Зорница“. Младежки клуб „Европа“, клуб „Любители на фолклора“, клуб „Мама“, куклено театрална студия „Смехорани“, вокална група „Детелини“.

Много са участията на съставите в общински, републикански и международни концерти, събори и фестивали с множество награди.

Ръководството и членовете на читалището са си поставили като приоритет опазването и съхраняването на българските традиции и фолклор.

Изложба и грамоти за 40-годишнината на читалище „Пейо Яворов“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button