Любопитно

Хасковските оркестри с образователни концерти в училищата

Започват образователни концерти за хасковски ученици на Народния, Духовия и Камерния оркестър, съобщават от общината.

Срещите на професионалните музиканти и децата ще се проведат в периода декември – февруари 2023 година. Образователните концерти включват изпълнение на музикантите, съчетани с образователно-познавателни разговори с учениците и преподавателите.

Идеята е децата да се запознаят с музикалните инструменти, с композиторите, различни музикални жанрове, да се приобщят към музикалното изкуство, да се насърчи творческият усет у тях и да се вдъхновят да изучават музика и музикални инструменти.

Всеки образователен концерт е с продължителност 40 минути и е съобразен с учебния план по музика на съответния клас.

• Образователните концерти на Народен оркестър Хасково с диригент Димчо Йорданов включват представяне на живо на българските народни музикални инструменти, както и песни и хорà от всички фолклорни области в България. Учениците ще имат възможност да се запознаят с различните инструменти и тяхната специфика, да научат нови и интересни неща за българската култура, традиции и музика.

• Камерният оркестър с диригент Цанислав Петков ще запознае учениците със струнните инструменти, със спецификата на Камерния и какво се случва, когато засвирят инструменталистите. Представянето включва изпълнение на популярна класическа музика и запознаване с произведенията на наши и чужди композитори.

• Образователните концерти на Духов оркестър Хасково с диригент Недялка Ангелова са подходящи за ученици от 5, 6 и 7 клас. По време на часовете ще бъдат представени духовите инструменти, а учениците ще се научат да разпознават звука на всеки духов инструмент и ще се запознаят с музикалните жанрове.

Първата музикална среща е с учениците от петите класове на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Тя ще се проведе на 16 декември от 11:30 до 14 ч. При тях ще гостува Народният оркестър. Първият музикален урок с Камерния оркестър е насрочен за 17 януари от 9 до 13 часа отново в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. В света на класическата музика тогава ще се потопят учениците от шестите класове. Духовият оркестър ще проведе първия си музикален урок на 17 февруари с шестите класове от ОУ „Св. Иван Рилски“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button