Хасково

Ески джамия посреща вярващи цяла нощ

Ески джамия, архивХасковската Ески джамия ще остане отворена през цялата нощ, съобщи за Haskovo.info районният мюфтия Басри Еминефенди. Поводът е така наречената „Кадир геджеси“ или „Нощта на указа“, която започва след полунощ. Празникът е точно 3 дни преди Шекер Байрама, когато е кулминацията на свещения месец Рамазан.Предполага се, че в нощта Кадир пророкът Мохамед е получил първата версия на Корана от Аллах.

„Тази вечер молитвите към бога са най-силни“, обясни Еминефенди и допълни, че когато вярващият се моли един път, Аллах получава призивите 1000 пъти. По случай Рамазана от началото на август в Хасково гостува турският ваизин Несиб Ходжа. Заедно с главния мюфтия Басри Еминефенди, той е обиколил почти всички градове и села в областта. Довечера ваизинът ще чете лекция преди вечерната молитва. Непосредствено преди полунощ в джамията ще има четене на Корана. „Кадир геджеси“ се отбелязва всяка година. Тя задължително трябва да е на нечетна дата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button