Регион

Мирен протест в Свиленград в защита на бежанците

ПротестътНад 200 участници в международния лагер „Без граници“, който се провежда край Свиленград, излязоха днес на мирен протест в Свиленград. Причината демонстрантите да се съберат пред Граничния полицейски участък са накърнените права на бежанците у нас, пише svilengrad24.info.

Заблуждават ни, че емигрантите биват настанявани в т.нар. специални домове, където са гарантирани техните удобства и храна. Тези домове всъщност са затвори. Такъв дом е и този в Любимец, казват организаторите.

Те подредиха стари обувки пред сградата на гранична полиция като символ на дългия и труден път, който трябва да извървят емигрантите и техните семейства в търсене на по-добър живот

Haskovo.info припомня, че проблемът бе повдигнат в края на юли от адвокат Димитър Славов от Българския хелзински комитет в Свиленград по време на информационна сесия в Хасково на тема „Лица, търсещи убежище и бежанци в България“. 

Тогава той обясни, че заради тромавата процедура в специализирания център в Любимец има хора, които са там от откриването му. Недоволството на хората се дължало и на факта, че бежанците всъщност трябва да бъдат настанявани в друг тип център, какъвто е този в село Пъстрогор. Той обаче все още не е открит.

Така държавата нарушавала собствените си закони и настанявала на едно място както незаконно пребиваващите чужденци в страната, така и тези, които са подали молба за закрила. Сред тях има жени, деца и болни хора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button