Регион

Бракониери убиха черен лешояд край Харманли

Една от освободените през ноември птици от застрашения в България вид черен лешояд стана жертва на бракониери, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен преди месец заедно с 13 други черни лешояда, след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград. Преди освобождаването всички птици бяха маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение.

Близо две седмици след освобождаването Андалусия се установи в района южно от Харманли, където прекара няколко дни. Една нощ предавателят ѝ започна да излъчва съмнителен сигнал. Полевият екип на БДЗП посети мястото, за да провери състоянието на лешояда и последните му координати.

При огледа на района бяха открити покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за извършено престъпление, както и следи от автомобил. Това наведе екипа на подозрението, че лешоядът е застрелян от бракониери, които са унищожили предавателя заедно с трупа на птицата.

От БДЗП незабавно са подали сигнал в районното управление на полицията и разследващите са посетили мястото на инцидента. Предположенията са, че птицата е била застреляна, докато нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или незаконни термални прицели.

Припомняме, че през септември 2022 г. в района на Джебел беше застрелян египетският лешояд Бояна, а през месец май 2020 г. над ловно стопанство „Женда“ край Кърджали бе застрелян черният лешояд Ултрон. През септември 2021 г. в района на община Стралджа беше прострелян царски орел.

Извършителите и на трите престъпления все още не са разкрити. Междувременно подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд, от който бяха намерени само предавателя и пера, беше успешно разкрит от Унгарското бюро за разследване – служба, подобна на нашата ДАНС. Извършителите са четирима ловци, срещу които унгарската прокуратура вече е повдигнала обвинения.

От БДЗП настояват институциите да положат усилия за разкриване на тези престъпления, както и да се засили контролът за предотвратяване на бракониерството. Необходимо е и да се ускори създаването на специализираното полицейско звено за разследване на престъпленията срещу природата, допълват от дружеството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
градски
градски
04.02.2023 22:18 22:18

Най големия проблем ли са тези никому ненужни птици?Доста жизнено важни за хората проблеми не се решават поради липса но пари а за тези гарги се организират спец полицаи и се харчи народна пара. Че и се назначават дузина нищоправници на големи заплати да ти охраняват и хранят.

Back to top button