Любопитно

Редят 14 метра празнична трапеза на площада в Димитровград

Коледна трапеза, дегустация на вино и дълга 14-метрова софра с изложени обредни хлябове очакват в неделя димитровградчани и гостите на града, съобщават от общината.

От 10:30 ч. на централния площад „България“ читалища ще представят традиционни ясния за Коледа. Богатото разнообразие ще се допълва от отделно изложение с ястия и продукти от селата в общината, които имат собствени кулинарни празници. Сред тях ще може да се види солено руло от тиква, рачели, триен фасул и други апетитни ястия. Предвидено е колоритно изложение на черги и автентични техники за тяхната направата. Жени от читалищата ще демонстрират нагледно във фолклорни кътове как се меси и приготвя обреден хляб и питка, как се точи сладка баница и тиквеник. Всеки, който желае ще може да пробва уменията си при тях. Местни майстори на домашни вина от селата ще изложат свои продукти в специално организирано изложение, където ще се дегустират вина от сорта мерло, памид, пелин, мавруд, шердоне и други.

ТрапезаВ „Коледна трапеза“ ще се включат и кулинарите от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, които също ще покажат своето майсторство в приготвянето на празнични ястия. Коледните къщички отново ще предлагат занаятчийски продукти с изпечени коледни курабийки, гевречета, дървени сувенири, свещи и други коледни красоти за подаръци. Атрактивен кът за снимки ще изненада за пореден път гостите на събитието.

Програмата от сцената на площада ще допълва настроението с изпълненията на талантливите Анна-Мария Атанасова, Вивиан Желева, Ивана Тодорова, Ния Георгиева, Дария Тонева, Добрина Дулева и Надежда Филева. Коледари, гайдар, мъжката певческа група и танцов състав „Тракийци“ от село Радиево, фолклорните групи от Ябълково и Меричлери, танцовите състави при читалищата на селата Горски извор и Крепост и фолклорният изпълнител и носител на приза „Пазител на традициите“ и спечелил номинацията „За фолклорен глас на годината“ за месец октомври 2022 г. на Годишните фолклорни награди на България Тенчо Тенчев ще създадат истински фолклорен празник.

В неделя ще може да се закупят и сурвачки с кауза за предстоящите празници. На специално организирания коледен благотворителен базар желаещите ще могат да направят дарение за тежко болната Светла Калайкова. Младата жена е майка на две деца. Светла се нуждае от спешно лечение, за да продължи да се грижи за децата, които толкова много обича. Сурвачките за благородната кауза са изработени в конкурса на ОП „Детски и младежки център“ и Историческия музей. С подкрепа за благородното дело се присъединяват и местните читалища, които също ще предлагат изработени от тях автентични сурвачки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button