Хасково

Стотици се поклониха пред мюсюлманска реликва

Стотици мюсюлмани Стотици мюсюлмани се поклониха днес пред косъма от брадата на пророка Мохамед. Реликвата, позната още под името Сакал Шариф („Свещената брада“) пристигна в областния град за пета поредна година. Поводът е Шекер Байрамът, който се празнува в края на свещения месец Рамазан.

Поклонението пред реликвата става  веднъж годишно- след „нощта Кадир“, която бе снощи. Както Haskovo.info писа, най-старата джамия в Хасково- Ески джамия, остана отворена през цялата нощ. Вярва се, че по време на нея Аллах чува молитвите на всички.

След обедната молитва днес всички мюсюлмани можеха да видят реликвата в Чарши джамия, където бяха районният мюфтия Басри Еминефенди и турският ваизин  Несиб Ходжа. През останалата част от годината, косъмът от брадата на Мохамед се пази в джамия в Кърджали. Там реликвата се съхранява в дървено съндъче повече от 130 години. Предполага се, че Сакал Шариф е донесен от Враца, след като градът е бил освободен от османска власт.

След 3 дни е кулминацията на Рамазана- Шекер Байрамът. Тогава постите свършват и се раздават и сервират сладки неща- баклава, кафе с много захар и бонбони. Най-малките искат прошка от по-големите.

Стотици мюсюлмани Стотици мюсюлмани

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.05.2012 22:34 22:34

АМИ АКО Е КОСЪМ ОТ ВЪЛНАТА НА ХОДЖАТА???НАПРАВЕТЕ ПРОБА С ЕЗИКА И АКО Е СОЛЕНО ХВЪРЛЕТЕ ЕДИН КЮТЕК НА ЛЪЖЛИВИЯ ХОЖ…..

Back to top button