Регион

Апелативният съд окончателно разреши екстрадицията на турския полковник

Пловдивският апелативен съд отмени решението на Хасковския окръжен съд, с което беше отказана екстрадицията на 63-годишния турски гражданин Мустафа Гьокташ, поискана от властите на Турция.

Апелативните магистрати допуснаха екстрадицията му. Делото в Пловдив беше образувано по протест на хасковската прокуратура срещу отказа на съда да екстрадира Гокташ.

Haskovo.info припомня, че бившият полковник и адвокат е издирван от турските власти за убийството на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу на 18 декември 2002 г. в Чанкая, област Анкара. Максималното наказание за престъплението е доживотен затвор.

Мустафа Гьокташ поиска от хасковския съд да не бъде екстрадиран в Турция, защото там се нарушавали човешките права. На заседанието на 28 ноември беше посочено, че срещу турската държава има заведени 133 000 дела за нарушаване на правата на човека. Според Гьокташ и защитниците му обвиненията са на политическа основа.

Според пловдивския съд обаче турската страна е изпълнила всички изисквания за изпращане на официална молба за екстрадиция и е предоставила всички необходими документи.

Не са споделени залегналите в решението на Хасковския окръжен съд доводи, че ако мъжът бъде екстрадиран в Турция, срещу него могат да бъдат допуснати нарушения, жестоко, нечовешко и унизително отношение и има вероятност да бъде подложен на политически гонения. Според Пловдивския апелативен съд Турция е дала достатъчно гаранции, че това няма да се случи и, че неправилно Хасковският окръжен съд е преценил, че престъплението, за което се издирва Гьокташ, е политическо. Според апелативните съдии деянието е криминално, а не с политически характер.

Апелативният съд допусна екстрадиция на Гьокташ само по обвинението за убийство, тъй като относно обвинението му за членуване в организация, образувана за извършване на престъпление е изтекла давността за наказателното преследване по българските закони.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Хасковският съд отказа екстрадицията на турския полковник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Milen
Milen
15.12.2022 8:54 8:54

Всяко желание на Ердоган се изълнява от властите на Булгаристан. Особено от съдебната система, управлявана от Доган.

Back to top button