Хасково

Предлагат до 5 000 лв. да стане еднократната финансова помощ за нуждаещи се в Хасково

Еднократната финансова помощ за нуждаещи се, отпускана от Община Хасково, да е в размер от 500 до 5 000 лева, предлага Постоянната комисия по здравеопазване, екология и социални дейности при хасковския общински съвет.

Това ще стане с приемане на нов Правилник за реда, начина и условията за предоставяне на еднократни финансови помощи в полза на граждани на община Хасково, който е публикуван на сайта на общинския съвет.

Старият правилник е приет през 2016 г. и в него има остарели текстове, които не отговарят на действителната социална обстановка в страната и общината, се казва в докладната до местния парламент. По сегашния правилник помощта може да е до 2 000 лева, което според членовете на комисията е недостатъчно на фона на поскъпването на живота и заявеното повишение на минималната работна заплата на 850 лв. от 1 януари 2023 г.

Като цяло духът на досега действащия Правилник се запазва. Предложените промени касаят най-вече облекчаване на административните процедури и либерализиране в известна степен на достъпа на гражданите до финансовите помощи по реда на този Правилник, допълват вносителите на предложението.

В общинския бюджет за 2022 г. предвидените средства за еднократни финансови помощи са в размер на 70 000 лева, като от април до ноември общинският съвет е отпуснал помощи на нуждаещи се в размер на 54 700 лева. На 5 декември в деловодството на местния парламент са депозирани още две предложения за отпуснате на помощи за лечение на болни хасковлии. Те ще бъдат разгледани на сесията на 16 декември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button