Хасково

Делян Добрев загуби делото за клевета срещу Елена Йончева

Народният представител и областен координатор на ГЕРБ Делян Добрев е загубил делото за клевета срещу евродепутата Елена Йончева.

Според Софийски градски съд Елена Йончева не е увредила Делян Добрев, говорейки за скандала „Кумгейт“ в Хасково през 2017 г. Това е окончателното решение на съда, съобщава „Сега“.

Haskovo.info припомня, че на първа инстанция Йончева беше осъдена да плати 7 000 лева. обезщетение за 7 от 16-те си изказвания, възприети от Добрев като омерзяващи и обидни. Скандалът „Кумгейт“ се разрази покрай твърденията на Йончева, че Добрев е съдействал за назначаването на свои роднини и приятели от т. нар. „дрийм тийм“ в община Хасково.

Според градския съд не е противоправно да се изказват мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи някого, когато името му се коментира във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. В този смисъл мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, които наистина са се случили. В случая изказванията й не са нито обида, нито клевета. Съдът признава, че коментарите на Йончева са негативно натоварени. Но те засягат като цяло политиката на ГЕРБ.

Градският съд приема, че допустимите граници за критика на публичните и особено на политическите фигури, в сравнение с частните лица, са много по-широки. Напомня се и становище на върховния съд по друго дело, че „политиците са приели доброволно една публична роля, която изисква от тях да подлагат на критика поведението и действията на другите политически субекти и държавни органи, като по този начин ги контролират в интерес на обществото, което предполага да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни.

Според градските магистрати не може да се направи и категоричен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили заради изявленията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип.

Делян Добрев осъди Елена Йончева за клевета

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.12.2022 11:24 11:24

Защо ли, Делян Добрев удивително ми напомня и прилича на циганина от Драгалевци – Иван Костов?!? И двамата са много мазни и обтекаеми в изказванията си, а също така еднакво алчни и ламтящи за власт и пари! Господа помнете едно: Гопод гледа, збавя, но не забравя…

Back to top button