Любопитно

Национална археологическа изложба показва находки от Ивайловград

В Националния исторически музей в София е уредена изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022“.

Сред 347-те археологически находки интересен акцент са откритията, направени по време на редовните археологически проучвания на късноантичната и средновековна крепост в местността „Балък дере“ в община Ивайловград.

Част от находките, за които Haskovo.info писа, са бронзова патера – съд за готвене, глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Марк Аврелий Проб (276-282г.). Впечатление правят и 3 монети от V в, които потвърждават тезата, че началото на функционирането на крепостта трябва да се отнесе към началото на V в., обясняват историците.

В многообразието от открития могат да бъдат отбелязани коланни апликации от епохата на късната античност. Сред откритите материали е и заготовка за изработка на стъклена гривна, което говори за производство на бижута на място от пътуващи занаятчии.

Един от най-интересните експонати от проучванията на крепостта Лютица е съд за съхранение на вода и храна. Той е декориран с лица, които според археолозите са на мъжки и женски фигури.

Изложбата, която обхваща почти всички археологически периоди от праисторията до Средновековието по българските земи, е отворена за посещения до март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button