Хасково

Помагат на децата в Хасковско да знаят правата си

Повече от 200 деца от област Хасково се учат да познават и да защитават правата си. Инициативата е на хасковското Сдружение „Шанс и закрила“.

Проведено е проучване, което показва доколко децата познават своите права. На тази основа е разработена обучителна програма. Целта е учениците да усвоят умения да упражняват правата си и да изказват мнение по въпроси, които ги засягат.

През последните 4 месеца са формирани групи в 8 училища: ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Св. Климент Охридски“ , ОУ „Н. Й. Вапцаров“, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ФСГ „Атанас Буров“ в Хасково. Групи има и в училища в Свиленград и Любимец. Актуалната тема е предизвикала интереса на още 3 училища, които ще се присъединят през втория учебен срок.

ДецаПо време на проведеното обучение 20 учители, педагогически съветници и училищни психолози бяха запознати с разработените образователните инструменти и изградиха умения да ги използват в пряката си работа с децата. Бе представена и настолна игра, чрез която децата могат да учат правата си по забавен и интересен начин. Така те разбират, че правата на човека започват с правата на детето: правото на живот, здраве, образование, изразяване, личен и семеен живот, игра и отдих, достоен стандарт на живот и защита от насилие.

Идеята е след обучението децата да организират инициативи и кампании, в които да привлекат свои връстници и да ги запознаят с основните им права по атрактивен начин. А разработеният от „Шанс и закрила“ наръчник за обучение на деца ще бъде предоставен за ползване и от други неправителствени организации и институции.

Дейностите „Децата за правата на детето“ ще продължат още 9 месеца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
педагог
педагог
21.12.2022 9:02 9:02

Първо да си научат задълженията.

Back to top button