Хасково

Тракийци даряват за паметника на Капитан Петко в Киев

Капитан Петко ВойводаНад 40 членове на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и симпатизанти са дарили досега пари за издигане на паметник на Капитан Петко Войвода в Киев. Кампанията за събиране на необходимите средства продължава и в други градове на региона.

Паметникът на българския национален герой Капитан Петко Войвода ще бъде открит на 8 септември. Автор е известният скулптор проф. Валентин Старчев. Мястото – в градска градина в центъра на украинската столица- е отредено от Киевската държавна администрация.

Съдействие оказва и Асоциацията на българите в Украйна. Това е 33-ият паметник на войводата, вдигнат от Съюза на тракийските дружества в България с подкрепата на родолюбиви граждани и организации. 

По време на Руско-турската война /1877-1878 г./ Капитан Петко се сражава редом с украински войници и офицери в състава на военни части на Полтавска губерния. За неговата храброст император Александър ІІ го награждава с Георгиевски кръст и му подарява голямо имение, чиято площ днес се намира в чертите на Киев.

Повече за Капитан Петко Войвода можете да прочетете тук .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button