Хасково

Проучване: Над 15 000 хасковски домакинства искат да подменят кюмбетата с климатици

Над 15 000 домакинства в Хасково желаят да подменят безплатно печките си на твърдо гориво с климатици или отоплителни уреди на пелети, показва социологическо проучване.

Общината вече е подготвила съответните обществени поръчки, като предстои да се изчисли колко и какви уреди ще са необходими за населението. Последното проучване показва, че над 53% от домакинствата в общината се отопляват на дърва и въглища, като 85% искат да бъдат заменени отоплителните им уреди на твърдо гориво.

По мярката за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление Община Хасково ще ползва финансиране от около 35 млн. лв. Очаква се същинската реализация на проекта да започне в края на 2023 г., съобщи кметът Станислав Дечев на годишната си пресконференция със своите заместници.

ПресконференцияНай-голямо желание за участие в програмата засега демонстрират жителите на селата, като 98.3% категорично биха се включили. Сред живеещите в най-замърсените райони на Хасково 48.4% със сигурност биха се включили, а 49.3% – по-скоро биха участвали.

В средно проблемните зони само 16.8% са категорични в желанието си, а 70.6% споделят, че по-скоро биха се включили. В зоните с по-ниски, но проблемни нива на замърсяване на въздуха също преобладава положителната нагласа към такава програма. Тук колебаещите се са 5.8%, а отказващите участие са около 20%.

Haskovo.info припомня, че в Димитровград на една част от желаещите вече подмениха безплатно печките на твърдо гориво с климатици.

Кметът Станислав Дечев определи годината като трудна с увеличаваща се инфлация. Въпреки това той отчете, че почти всички значими проекти са изпълнени. На 99% са завършени тротоарите и паркингите около новия парк за ДНА, където е засилена охраната и видеонаблюдението. Санирането на сградата на областната администрация приключва.

Завършени са социалните блокчета в квартал „Орфей“, изграждането на закрития плувен басейн със спортния комплекс върви по график. Завършва работата по подхода към монумента „Света Богородица“. Изграден е водопроводът по улица „Македония“, където предстои асфалтиране и ремонт на тротоарите при затопляне на времето.

По-топло време се чака за полагане на настилката на фитнесите на открито в парк „Кенана“, където приключи асфалтирането, и на стадион „Младост“. Новите фитнес уреди вече са доставени и след полагането на настилката в началото на следващата година ще бъдат монтирани.

Междублоковото пространство на булевард „Васил Левски“ също се облагородява по график, като предстои да бъде завършено през май.

За 3 месеца е събрана информация от 40 институции за Общия устройствен план, като работата по него ще продължи на терен в началото на 2023 г.

Подписано е споразумението с АПИ за изграждането на околовръстния път на Хасково, който да изведе тежкия трафик от града.

Завършени са 5 детски площадки, като ще се работи и по други през новата година.

Общината има договори за проекти за над 20 млн. лв., като част са стартирали, а други предстоят. Кметът изрази надежди възможно най-бързо да има държавен бюджет, след който да се изготви и този на общината, за да се заложат точните параметри на работата през 2023 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button