Регион

Носия от село Лозен на второ място в конкурс

НосиятаСнимка на автентична носия от село Лозен, община Любимец , спечели второ място във фотоконкурса „Бабината ракла“, организиран от „Балкан“. В класацията участваха 170 фотоси от различни етнографски области на България.

Автор на наградената снимка е Христо Янъков, секретар на лозенското читалище „Просвета-1925“. Носията се състои от сукман, памучна риза, бродирано елече, сребърен колан и вълнени чорапи, обяснява той.

Читалището в Лозен е известно с изпълнението на съхранения уникален обичай „Ирминден“ и като организатор на фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд“. Наскоро ансамбълът за изворен фолклор при читалището получи сертификат от IOV- световна организация за запазване на всички форми на народното творчество, акредитирана от ЮНЕСКО.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
традиционалисти-Хасково
традиционалисти-Хасково
03.09.2011 14:53 14:53

Най-активните читалищни дейци за цялата област са хората от с.Лозен и младият читалищен секретар Христо Янъков! Хвала и още по-големи успехи!

Дора Михайлова читалищен деяте
Дора Михайлова читалищен деяте
05.09.2011 11:32 11:32

Браво за наградата! Вашият етнографски музей вече печели награда!Поздравления за усилията на тези млади хора да запазват традициите и да им се радват!

Анонимен
Анонимен
18.10.2011 21:04 21:04

Браво на лозенци, че се опитват да съхранят бита от миналото и обичаите! Поздравления на всички допринесли за това!!! Продължавайте напред и поддържайте диниклийския дух ЖИВ!!!

Back to top button