Любопитно

Три културни институции с юбилеи през 2023 г.

Следващата година Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково навършва 70 години от създаването си.

С решение на тогавашния окръжен народен съвет през 1953 г. се слага началото на окръжна библиотека, която през 1975 г. се премества в нова сграда.

Както Haskovo.info писа, най-голямото в Хасковска област книгохранилище спечели проект „70 години Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – наследство и бъдеще“, финансиран от Министерството на културата по програма за подпомагане на регионални дейности. Целта е утвърждаването на библиотеката като модерен регионален културно-информационен център чрез използването на традиционни и модерни технологии в областта на събирането, опазването и предоставянето за ползване на библиотечно информационни ресурси и услуги за широк кръг потребители.

Догодина се навършват и 125 г. от рождението на патрона на библиотеката Христо Смирненски, чиито произведения „На гости у дявола“ и „Приказка за стълбата“ се нареждат сред върховите постижения на българската сатира.

70 години са изминали и от създаването на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Първите 5 000 тома са постъпили като дарения от библиотеки, предприятия, обществени организации и граждани не само от града, но и от цялата страна. През 1969 г. Градска библиотека е настанена в специално построена за целта сграда. Традиционно е участието й в организирането на Димитровградските дни на поезията, уреждането на изложби, срещи с видни творци на науката и културата, представяне на нови книги.

2023-та е юбилейна и за Драматичния театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград, основан преди 70 години с Указ на Държавния съвет на България. По онова време той е единственият държавен театър в не окръжен град. Първата премиера е на Вазовите „Службогонци“. От 2011 г. с постановление е превърнат в Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“.

През 2014 г. е открит паметник на патрона на театъра Апостол Карамитев, от чието рождение се навършват 100 години. Любимият на поколения българи театрален и киноактьор, режисьор, педагог остави незабравими образи в „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“ и други филми, последният от които е „Сватбите на Йоан Асен“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button