Хасково

Хасково е сред най-големите „донори“ на работници за чужбина

Хасково е сред 11-те области в страната, които са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Над 5% от населението на Хасково, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище е заминало зад граница през последните 10 години. Предпочитаните държави за полагане на труд през последните 5 години са основно държави от ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Данните са от проучване, осъществено от Изпълнителната агенция в рамките на трансграничен проект. Според изследването основната причина българските граждани да търсят работа в чужбина е заплащането. Близо 96% от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Данните показват, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

В чужбина работят хора на всякаква възраст от 18 до 55 г. Преобладават обаче активните българи над 30 години. От гледна точка на пола мъжете преобладават в съотношение 53% към 47%, но делът на жените постепенно нараства с повишаване на възрастта, като при възрастовата група 46 – 55 години те вече доминират.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мнение
Мнение
04.01.2023 21:16 21:16

Жалкото е, че България губи мъже, жени, родители, приятели, професионалисти. За 30 години демокрация, се загубиха близо 3 милиона души. И най лошото е, че това е процес с изключително дълги последици. Срам и позор за всички политически мижитурки.

Back to top button