Любопитно

Защитиха две вековни дървета в Хасковска област

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова обяви за защитени девет вековни дървета, като две са на територията на Хасковска област.

Източен чинар в землището на ивайловградското село Свирачи е на приблизителна възраст 180 години, с височина около 18 м, обиколка на стъблото 5,13 м. Дървото е предложено за обявяване от частно лице.

Второто вековно дърво от вида цер е в землището на маджаровското село Малко Брягово и е на приблизителна възраст 290 години, с височина 14 м и обиколка на стъблото 2,93 м. Предложението за обявяването му е постъпило от Асоциацията на парковете в България.

С обявяването на дърветата за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата, припомнят от екоминистерството.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. Голяма част от тези дървета, отличаващи се със забележителни форми и размери, устояли на времето и природните стихии, са се съхранили благодарение на ангажираността и общественото съзнание на местните общности, допълват от ведомството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button