Хасково

2 467 именици празнуват на Йордановден в община Хасково

Българската православна църква чества Св. Богоявление – Йордановден.

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне. Приема се, че при кръщението на Исус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. При кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

На този ден имен ден празнуват: Богомил, Бонислав, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Динко, Диньо, Дана, Дан, Божан, Божана, Божил, Боголюб, Боголюба.

2 467 са имениците в община Хасково, като 2 072 са в града, а останалите са в селата.

На много места в Хасковска област ще се проведе ритуал по спасяването на кръста от водата. В 11:30 часа на площад „Свобода“ в Хасково ще се отслужи водосвет на бойните знамена. Половин час по-рано за 175 г. от рождението на Христо Ботев ще се поднесат венци и цветя пред паметника на поета и революционер.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button