Хасково

Над 4 млн. лв. дивидент декларираха фирми в Хасковска област

Малко над 4 милиона лева е декларираният дивидент през 2022 година от фирмите в Хасковска област, съобщават от Националната агенция за приходите. Според данъчните, има връзка между проведената от НАП кампания спрямо дружествата с нелогично високи касови наличности и интензивното изплащане на дивиденти от страна на фирмите.

Две поредни години Агенцията провежда кампания за проверка на касови наличности – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. През 2022 г. бяха инспектирани над 2 500 дружества в страната, посочили в годишните си финансови отчети за предходната година, че държат в брой над 100 000 лева. Само в Хасковска област, от началото на тематичните кампании досега, са проверени повече от 130 юридически лица.

В резултат на активната контролна дейност, местни фирми са декларирали и разпределили през миналата година 4 080 000 лв. дивидент и са внесли дължимия данък върху него.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – скъпи покупки, луксозни почивки и други, за които липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени.

Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък.

В същото време все повече счетоводни кантори отказвали да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button