Любопитно

Десетки се хвърлиха за кръста във водите в Хасковска област – ВИДЕО

Десетки мъже се включиха в ритуала по спасяването на кръста от водите на Богоявление (Йордановден) в Хасковска област.

Традиционният обичай се проведе в Димитровград, Харманли, Свиленград, Любимец, Симеоновград и на други места в региона. За победителите имаше награди.

Борец извади кръста от река Марица в Димитровград

 

20-годишният шампион по борба Георги Иванов спаси кръста от водите на река Марица на Богоявление в Димитровград.

КръстГеорги за пръв път скача за кръста и се чувства много щастлив след успеха. След десетина дни е и първото му състезание за годината.

Кметът Иво Димов връчи на първенеца премия от 100 лв., пита и вино. За останалите паричната награда е 20 лева. Общо 22 смелчаци се хвърлиха за кръста.

КръстПразникът на Йордановден започна със Златоустова молитва в църквата „Свети Димитър“. След това литийно шествие се отправи към брега на река Марица, където архиерейският наместник отец Георги Тодев извърши ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните.

Кръст
10 млади мъже скочиха за кръста в Свиленград

 

Десет млади мъже се хвърлиха за кръста във водите на река Марица на Богоявление в Свиленград.

КръстПърви християнския символ достигна 32-годишният Христо Стефанов. Кметът на общината арх. Анастас Карчев награди победителя, който участва за първи път в празничния ритуал. Христо е спортист, баща е на две деца и се занимава със земеделие. По традиция много свиленградчани се събраха на стария мост и на двата бряга на Марица, за да наблюдават надпреварата за спасяването на кръста.

КръстВеликия богоявленски водосвет води архиерейският наместник отец Константин, заедно с отец Георги, отец Димитър и отец Марко. На ритуала присъстваха също заместник-кметовете Мария Костадинова и Анелия Георгиева.

Молебен за здраве и успех през новата 2023 г. бе извършен от отец Константин и в сградата на Общинската администрация. Божествена света литургия бе отслужена в църквите в града и селата от общината.

Кръст

Димитър Вангелов стигна пръв до кръста край Любимец

 

Димитър Вангелов спаси кръста от водите на река Марица край Любимец.

КръстПетима се престрашиха да скочат в реката за християнския символ. Митко участва в съревнованието за поредна година, но хваща кръста за първи път.

Кръст„Много съм щастлив, че успях да се преборя тази година за кръста. Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство. Тук съм със сина си, но той ще успее следващия път“, каза развълнуваният победител след излизането си от водата.

След това всеки от участниците взе кръста и го целуна за здраве. Веселието и празничното настроение продължиха с хоро на брега на Марица, а отец Трифон поръси всеки от присъстващите със светена вода.

Кръст

Футболист спаси кръста в Харманлийска река

 

23-годишният Мариян Тонев пръв стигна до кръста в Харманлийска река.

Мариян е футболист и вече няколко пъти участва в Богоявленския ритуал в родния си град Харманли. В реката имаше и традиционно мъжко хоро, в което се включиха над 70 участници с народни носии, съобщава „Сакар нюз“.

Кръст
Снимка: „Сакар нюз“

По време на събитието имаше поставени и две дарителски кутии. Събраните средства тази година ще бъдат предоставени за лечение на Господин Панайотов в кампанията „Надежда за Господин“. 15-годишното момче от Харманли е с диагноза спинална мускулна атрофия и семейството събира средства за лечение в Инстанбул. В кампанията до момента са набрани над 100 000 лв., като необходимата сума почти е осигурена.


Спасиха кръста и в село Конуш

Ритуал по спасяването на кръста от водите на Улу дере се проведе и в хасковското село Конуш.

КръстХристовото разпятие от водата извади Теодор Стайков. Преди това водосвет за здраве отслужи отец Никола.

Ритуалът беше организиран от кмета Златко Латунов и Народно читалище „Пробуда-1925“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button