Регион

200 000 лв. годишно от геотермалната вода печели Минерални бани

Около 200 000 лв. годишно печели Община Минерални бани от преотстъпване на правото на ползване на геотермална вода. Приходите се инвестират в изграждане на водопроводи и резервоари, съобщават от кметството.

С геотермална вода се отопляват оранжерии с краставици на двама инвеститори. Оранжериите им заемат площ над 60 декара в Минерални бани и още 17 декара в съседно село. За да стане по-вкусен зеленчукът, един от инвеститорите използвал музика при отглеждането на краставиците.

Температурата на геотермалната вода от изворите в Минерални бани е между 56 и 67 градуса. Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда, а с решение на Общинския съвет дотук е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители.

Концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години. Когато се появи инвеститор, който иска да ползва ценния природен ресурс, той получава преотстъпено право с решение на местния парламент.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.01.2023 8:04 8:04

Унищожиха хубавия курорт! Няма я вече истинската минерална и автентично топла вода. Смесиха я и минерализацията се изгуби по тръбите. Алчност!!!

Back to top button